Температурите в момента:Малък басейн 36° C Голям басейн -35.9° C Вътрешен басейн 28° C Джакузи 36.5° C Външен въздух 34.1° C
с. Варвара община Септември
+359 899 888 930

Зaбележителности

Родопска теснолинейка

Родопската теснолинейка е единствената действаща теснопътна линия в България. Разстоянието от 125 км между крайните гари Септември и Добринище тя изминава за около 5 часа със средна скорост 25 км/ч.

Линията свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. По пътя си минава през живописното дефиле на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. 

Именно тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово, на 1267 м над морското равнище. От там по поречието на река Места теснолинейката достига до полите на Пирин, където е и крайната ѝ гара Добринище.​

Малкото влакче ви очаква всеки ден, през всеки сезон на годината. 
→ Вижте пълното разписание на теснолинейката

ПАРАКЛИС „СВ. ИЛИЯ“ – С. ВАРВАРА

.

.

.

Намира се в планинската местност над с. Варвара. До параклиса може да се стигне по пешеходна пътека, която не е с висока степен на трудност.

.

.

.

ТУРИСТИЧЕСКА ПЪТЕКА „ПАНОРАМА“

.

.

Екопътека „Панорама“ започва непосредствено зад хотела.

Приятна е за разходка в планината и предлага красиви панорамни гледки. От най-високата точка на пътеката се разкрива прекрасен изглед над местността Варвáрски минерални бани.

.

.

ХИЖА „РАВНО БОРЕ“

.

Хижа „Равно Боре“ се намира в едноименната местност в Западните Родопи, на 1050 м надморска височина, в планинския рид Алабак, който е природна забележителност. Помещава се в двуетажна сграда с капацитет около 60 места.

До там може да се стигне по пътека, която минава през местността „Св. Марина“ и средновековната крепост „Дуварето“. Тя е само за пешеходци, с дължина 8 км и се изминава средно за 2.5 часа. Вторият маршрут минава през старите минерални бани (4 км разстояние) и се изминава за 1.5 часа пеша. Има и пътека, тръгваща от паркинга на хотел „Аква Варвара“.

До хижата може да се стигне и с високопроходим автомобил, като се тръгне от Варвáрски минерални бани или от спирка „Марко Николов“ на жп линията.

.

КРЕПОСТТА „ЦЕПИНА“ 

Крепостта „Цепина“ се намира в покрайнините на село Дорково, на около 28 км от с. Варвара. Някога на това място се издигал красив замък, обграден от високи стени. Крепостта имала внушителна външна стена, жилищни сгради, няколко църкви. Днес от тях са запазени основите на някои от сградите, както и съоръжения за събиране на дъждовна вода (щерни) с дълбочина до 10 м.

Крепостта датира от Средновековието. През XI век Византийската империя я завзема, но цар Калоян отново я връща на българите. Твърдината била дом на Алексий Слав – племенник на цар Калоян (1197 – 1207 г.). Замъкът на Деспот Слав бил непревземаем поради добре охраняваните си стени и местоположение.

Цепина е една от последните български крепости, които падат под турско робство. Жителите й се предават чак след 9 месеца обсада поради липса на провизии. 

„ПЛИОЦЕНСКИ ПАРК“ – ДОРКОВО 

През 2013 г. в село Дорково, област Пазарджик, бе открит първият в България палеонтологически музей с находки от геоложката епоха плиоцен, открити в местността. Той представя най-голямото, известно на палеонтолозите струпване на кости от над 20 вида животни. На площ от 15 кв. м са открити над 600 кости, което го превръща в най-голямото подобно находище на Балканите и второ в Европа.

В експозиционната зала е представена 10-метрова пейзажна диорама – умален макет на местността около Дорково в късния плиоцен. Учени, реставратори и художници са пресъздали реалистична обстановка с картини, които посетителите могат да разглеждат на фона на крясъците на маймуни, тръбния зов на хоботни и тропота от копитата на древните коне хипариони. Една от основните атракции е 4-метровата скулптура на мастодонта ананкус.

Паркът в Дорково е отворен за посетителите без почивен ден от 10 до 19 ч. Разположен е на 28 км от с. Варвара (25 мин. с кола).

„Света Великомъченица Варвара“

.

.

.

Църквата е изключително интересна културна забележителност, строена през 1811-1814 г. Няма кубе, височината й е 4.20 м, от които 1.50 м са вкопани в земята.

.

.

.

РЕЗЕРВАТ „СВЕТА МАРИНА“

Раннохристиянският комплекс се намира на 1 км западно от Варвара. На това място са разкрити основите на някогашна църква, която е изградена върху старо капище на нимфите. Зидовете на църквата са запазени на височина повече от 2 м. Макар и без покрив, тя се посещава целогодишно. Църковната обител е разрушена в края на VI в. или началото на VII в., вероятно при славянските нашествия от Византия. Днес останките й са обградени от пет вековни зимни дъба, почитани в древността като свещени дървета, посветени на гръмовержеца Зевс.………………………..

Местността „Света Марина“ се свързва също с легенда за лечебен извор, чиято вода лекува очни болести. Обявена е за природна забележителност от национално значение. До там може да се отиде пеш или с автомобил. …………………………………………

Баткунски манастир

.

Баткунският манастир „Св. Св. Петър и Павел“ се намира близо до с. Паталеница, на 9 км от с. Варвара. Основан е някъде около XI-XII век край крепостта Баткунион.

В двора на църковната обител расте една от най-старите лози в България и на Балканите. Тя е на 600 години и все още дава плодове, от които се прави виното за литургиите в светото място.

В манастира се намира и плоча, която свидетелства, че Васил Левски се е крил по тези места, организирайки местни революционни комитети.

Баткунският манастир е действащ и приема гости. Може да бъде достигнат по асфалтов път с автомобил.

.

ПЕЩЕРА СНЕЖАНКА

Снежанка е една от най-красивите пещери в България. „Перлата на Родопите”, както я наричат, е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. Намира се на 35 км от с. Варвара в посока Пещера. До пещерата се стига за около 45 минути по стръмна екопътека, като преди това има около 2 км асфалтиран път.

В своите само 145 метра дължина тя е събрала всички форми на пещерни образувания. Само сталактитите са 800 хиляди. Името си носи от снежнобелите наслаги, образували се за милиони години и застинали в причудливи форми – „Делфинчето”, „Каракачанката”, „Статуята на свободата”, „Джуджета”, „Папагалче“. Пещерата се състои от няколко красиви зали със странни имена: „Залата на виметата“, „Голямата зала“, „Музикалната зала“. Във „Вълшебната зала“, последната, достъпна за посетители, се намира фигура, оприличавана на приказната героиня Снежанка.