Температурите в момента:Малък басейн 35.8° C Голям басейн 23.5° C Вътрешен басейн 31.5° C Джакузи 30.3° C Външен въздух 18.8° C
с. Варвара община Септември
+359 899 888 930

За водата

През 50-те години на миналия век чрез сондаж на 500 метра дълбочина е открит вторият най-горещ извор в страната (след Сапарева Баня) – 92°C, който се намира в село Варвара. В местността Варварски минерални бани (на 4 км от селото) има общо 7 минерални извора, чиято вода е подходяща за рехабилитация, спорт и отдих.

СЪСТАВ

Известна с лечебните си свойства, водата в този район привлича хора от цяла България. Метасилициевата киселина в състава й има детоксикиращо действие, а високото съдържание на сяра я прави много лековита, но и с възкисел вкус. Ето защо местните хора предпочитат да се къпят в нея и да я пият само с лечебна цел. Не случайно в  римско време войниците са поливали с варвáрска вода раните си, за да се затварят по-бързо.

.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Къпането в минералните води на Варвара лекува ставни болести, проблеми с опорно-двигателния апарат, кожни и неврологични заболявания.
Лечебно-профилактичните свойства на варвáрската вода се дължат на комплексното действие на различните й компоненти. Два пъти по-висока спрямо обичайното равнище е концентрацията на метасилициева киселина, което е предпоставка минералната вода да се използва за забавяне процесите на стареене. Благоприятно е действието й върху кожата, която става по-еластична и млада.

Метасилициевата киселина предпазва кръвоносните съдове от атеросклеротични плаки. Превръща водата в защитен слой, който обгръща възпалената стомашна лигавица при язва и хроничен гастрит, предпазва от дразнещото действие на храната и така съдейства за пълното лечение. Оказва благоприятно влияние и при заболявания на пикочните пътища, като подобрява смущенията в обмяната на пикочната киселина.

Наличието на силиций във водата има силно изразен благоприятен ефект върху гъвкавостта на ставите и здравината на костите. Силициевите води активират клетъчната протоплазма и повишават жизнеността на важни органи на човешкото тяло (мозък, мускули, сърце).

Ползите за тялото от бани с минерална вода са многобройни. При нея няма опасност от алергични реакции и раздразнение на кожата. Полезните й съставки успешно редуцират стреса и напрежението.

Но дори да не търсите лечебните свойства на минералната вода, само приятната й топла прегръдка е достатъчна, за да ви направи една идея по-вдъхновени и заредени с енергия.

Балнеологична оценка на находището на минерална вода „Варвара“  – 2019 г.